Kerabu Ikan

Assalamualaikum...Selamat petang...
Resepi kita hari nie adalah Kerabu Ikan yer,....ehh dah macam blog masakan pula..tapi Teratak Seni..mana seninya...sekali-sekala apa salahnya..selingan jer nie...memasak nie pun seni juga...yer la,nak kena kreatif juga..setiap hari nak kena fikir apa yang nak dimasak...macvam kat blog masakan lain tu....gambar2 dorang tu ...nampak cantik jer..tengok pun dah terliur...tu pun kena kreatif tu...kira seni juga lah...seni Fotografi....
Petang nie nak share satu resepi kerabu...rasanya kat langkawi ja kot buat kerabu nie...sebab kawan aku yang asal dari alor setar pun tak pernah makan kerabu nie sebelum dia mai kat langkawi nie...

Bahan2:
  • Ikan Kebasi/Ikan Selangat(buang tulang tengah dan dihiris kecil2)
  • Bawang merah -dihiris
  • Serai -ditumbuk halus
  • Cili padi
  • Belacan
  • Beras - digoreng tanpa minyak dan dikisar halus
  • air asam jawa ,garam secukup rasa.
  • Ulam.(Seperti pucuk Cemumar dan Pucuk Janggus/Gajus)
  1. Ikan yang dihiris halus dibasuh dan dikesat dengan air limau nipis.
  2. cili padi ditumbuk bersama belacan kemudian masukkan dalam magkuk bersama bawang merah,serai ,air asam jawa dan garam.Gaul sebati.
  3. Masukkan ikan dan gaul lagi kemudian masukkan serbuk beras.
  4. Akhir sekali masukkan daun ulam yang dihiris halus.Gaul sebati....
0 Responses