New Baby:Nur safiya Raiqa

Assalamualaikum....
Salam ramadhan...cepat masa berlalu.Hari nie dah masuk 5 hari kita berpuasa.Hmmmm...maknanya dah 5 hari jugalah aku terpaksa ponteng puasa.Ha....jgn salah sangka yer...hari nie dah masuk hari ke 14 aku dalam pantang.Sebab tu lah kena ponteng puasa.
Kalau ikutkan Due date tu 27 julai nie....tapi memandangkan aku punya diet untuk GDM(kencing manis semasa mengandung) tak berapa bagus ....jadi doktor cadangkan untuk bersalin awal.Inilah pengalaman pertama aku bersalin secara paksa,iaitu dengan memasukkan ubat.
Sebelum nie cuma dengar org cerita ja.Mereka cakap kalau masuk ubat nie...sakitnya lebih lagi dari sakit bersalin secara semulajadi.Tapi ada juga yg cakap masuk ubat tak sakit.Ikut masing2 ketahanan badan la kot..
Tapi berdasarkan pengalaman aku yg pertama nie....aduhhhhh...sakitnya memang lain dari sakit bersalin yg biasa.Sampaikan habis satu badan terketar2 menahan sakit.Sakit yang amat sangat...tapi bukaan rahim baru 3cm ja....nak kena tunggu sampai 10cm.macam mana nie tak tahan sangat dah nie...Akhirnya doktor terpaksa bagi ubat tahan sakit dan cuci balik ubat yg dimasukkan tadi.Aku juga diberikan sedutan gas untuk mengurangkan kesakitan.Alhamdulillah...kurangla sikit sakit.Sampai tertidur aku menahan sakit..
Berkat petua yg aku amalkan,iaitu makan telur ayam kg tu....cepat jugalah bukaan rahim sampai 10cm.Tapi lama skit la dari anak2 yg lain...hampir 11/2 jam juga.Tepat jam 4.05..lahirlah baby girl seberat 3.66kg.

Ini dia ...memperkenalkan new baby...Nur Safiya Raiqa

2 Responses
  1. salam..tahniah kak ina dapat baby girl..anak comel nama pun comel..
    3.66? fuh..boleh tahan jugak semangatnya..tengok pic tu tak serupa baby baru lahir..mmg nampak besar.


  2. Ina Says:

    Terima kasih yaya....