Rose Jepun / Portulaca Grandiflora

Sekarang nie dah menjadi kegilaan ramai menanam bunga Rose Jepun.Tak Ketinggalan aku pon sama...turut menjadi gila...hhehehe..gila tanam pokok la..bukan gila sakit jiwa tu...
Rose Jepun nie kalau kat sini org panggil pokok semilang @ pokok jari lipan utk yg berdaun panjang.Ia juga dipanggil .bunga kembang petang, bunga pukul sepuluh,moss rose, rose moss, sun plant,japanese rose, bunga gelang...
Tips utk yang berminat nak try tanam Rose Jepun...
Ros jepun merupakan sejenis tumbuhan hiasan yang digemari ramai kerana bunganya yang menarik dan penjagaannya yang mudah. terdapat pelbagai warna ros jepun antaranya merah jambu, merah terang, putih , kuning, ungu dan oren. terdapat juga jenis yang mempunya campuran warna seperti merah jambu dan putih. Ia merupakan sejenis tumbuhan herba yang merayap dan menyukai tanah yang poros dan bersaliran baik. Ia mudah membiak melalui jalaran akar dan boleh dibiakkan melalui keratan batang. Ia akan mengeluarkan bunga yang banyak jika mendapat pendedahan sepenuhnya kepada cahaya matahari. Bunganya akan kembang sepenuhnya pada pukul 10-11 pagi. daunnya berwarna hijau tetapi akan bertukar menjadi keperangan jika mendapat cahaya matahari yang berlebihan.

Indah dan cantik bunganya ..menjadi terapi minda di pagi hari...
yang biasa2 jer dulu yer...nanti kita belanja RJ yang rare pulak..la nie masih dalam proses pembiakan.Tunggu gedabom dulu baru tayang...
Model RJ..
kakak pon sibuk nak tanam RJ...nak bawa pi kat sekolah...habis segala botol jadi pasu...nak jimat la konon...sebelum nie aku x berapa nak ambil tahu sangat la pasal RJ nie...Asalnya pon en suami yg mula tanam kat rumah...tp bila makcik2 yg dok lalu kot rumah teruja semacam ja bila tengok RJ tu berbunga,aku pon turut teruja....bermula dgn join kelab Rose Jepun di FB,bermula lah juga hobi menanam RJ dan mengumpul pelbagai jenis RJ...
Satu lagi kelebihan RJ nie yg tak pernah aku tahu sebelum nie...Rupa2nya daun RJ boleh merawat luka ringan dgn menghancurkan daunnya dan ditampal di tempat luka tu...nanti boleh la cuba yer...

1 Response
  1. Dewi Aja Says:

    Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)