Wasiat Imam Syafie

Sebelum Imam Syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat Islam seluruhnya. Berikut ialah kandungan wasiat tersebut:

"Barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat,

maka hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara."

1. HAK KEPADA DIRI

Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2. HAK KEPADA MALAIKAT MAUT

Mengqada kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zalimi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

3. HAK KEPADA KUBUR

Membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajud dan membantu orang yang dizalimi.

4. HAK KEPADA MUNKAR DAN NAKIR

Tidak berdusta, sentiasa berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5. HAK KEPADA MIZAN (Neraca timbangan amal pada hari akhirat)

Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

6. HAK KEPADA SIRAT (Titian yang merentangi neraka pada hari akhirat)

Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

7. HAK KEPADA MALIK (Penjaga neraka)

Menangis lantaran takutkan Allah s.w.t., berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperbaiki akhlak.

8. HAK KEPADA RIDHWAN (Malaikat penjaga syurga)

Berasa redha dengan Qada' Allah, bersabar menerima bala, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksiat.

9. HAK KEPADA NABI MUHAMMAD S.A.W.

Berselawat ke atas Baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadis), menyayangi para sahabat dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

10. HAK KEPADA ALLAH S.W.T.

Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan membenci kemaksiatan.

Rasulullah s.a.w. bersabda:

"Sampaikanlah pesanku biarpun dengan sepotong ayat".

Crochet For Baby Anissa Faiha

Assalamualaikum...

Kali nie nak share hasil dari kraftangan mengait.....nak kata pertama kali buat ...tak lah juga..

sebab memang dah lama dok mengait nie...tapi dah lama juga tak mengait..cuma bila dok tengok kat internet tu...cantik2 sangat patern2 baju untuk baby....rasa teringin pula nak buat.

Dah kebetulan dapat anak sedara baru..inilah peluangnya untuk cuba buat..





Mula tu tak letak riben pun...tapi nampak macam kosong sangat kat depan...

patern baju dan topi nie saya dapat kat blog Walnutshoppe....terima kasih sebab sudi berkongsi link untuk didownload....






Petua Lembutkan Hati Suami

Assalamualaikum...
Selamat pagi...di pagi jumaat yang mulia nie nak share satu petua untuk para2 isteri..semoga memberi manfaat kepada kita semua....

Beberapa PETUA yang disediakan ini kemungkinan dapat membantu dalam usaha menambat/melembutkan hati suami:
  1. Selalu berdoa agar suami sentiasa menyayangi kita. Apabila suami pulang dari kerja, tegur dan sentuh suami sebelum membuat kerja-kerja lain.
  2. Tunjukkan keprihatinan dengan bertanya secara khusus mengenai aktiviti suami sepanjang hari, (jika suami dalam mood yang sesuai). Belajar dan berlatihlah untuk mendengar dengan baik dan bertanya dengan tepat. Jangan tergesa-gesa untuk menyelesai masalah suami. Apa yang lebih penting ialah memberi perhatian dan simpati.
  3. Luangkan masa yang betul-betul "berkualiti" sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari kepada suami.
  4. Tanya keluarga suami terutama ibu mentua, mengenai hadiah yang disukai oleh suami danbelikan hadiah tersebut sebagai cenderahati atau untuk memujuk.
  5. Sekali sekala cuba hidangkan resipi ibu mentua yang menjadi kegemaran suami. Beri pujian terhadap penampilan suami seperti rambut, wajah,pakaian dan sebagainya.
  6. Cepat-cepat pujuk apabila suami marah atau berkecil hati.
  7. Jangan biarkan suami menunggu terlalu lama terutama apabila bersiap. Ucapkan terima kasih kepada suami apabila dia memberitahu akan pulang lewat. Pesan kepada suami agar menelefon anda sekiranya suami mempunyai tugasan di luar.
  8. Apabila suami meminta bantuan, buatlah serta merta dengan ikhlas dan gembira. Jangan mengungkit atau banyak memberi komen.
  9. Ucapkan kata-kata sayang yang romantik pada suami sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Jika kita marah, tunggu hingga sejuk. Bila sudah sejuk beritahu suami apa yang mengganggu fikiran secara sopan. Jangan sesekali salahkan suami.
  10. Beri perhatian sepenuhnya kepada suami apabila dia bercakap. Kalau boleh, hentikan apa jua pekerjaan yang sedang dilakukan.
  11. Peluk suami dengan penuh kasih sayang sebanyak 7 kali sehari.
  12. Telefon suami di tempat kerja hanya apabila ada perkara penting atau kecemasan sahaja. Telefonlah dengan lebih kerap apabila suami menggalakkannya. Jangan ganggu suamiketika dia sedang asyik melakukan sesuatu yang memerlukan penelitian.
  13. Apabila meminta bantuan suami, terangkan kepadanya dengan jelas mengenai kerja-kerja rumah yang perlu bantuan. Beri pilihan kerja yang disukainya. Jangan memaksa, sebaliknya gunakan perkataan yang sesuai dan lemah lembut.
  14. Sentiasalah kemas, anggun dan wangi sebelum tidur bersama..
  15. Beri layanan istimewa kepada suami di hari-hari istimewa seperti keluar 'dating' atau 'berbulan madu' sekali sekala.
  16. Hantar kad ucap selamat pada hari-hari istimewa. Belai dan urut mengurut suami dari semasa ke semasa.

Amalkan insyallah ada kesannya walaupun sedikit.

RAYA = Makan (Raya Yang Menggemukkan)

Assalamualaikum...
Raya jer mesti ada open house....makan tak habis2....hari nie pun Alhamdullilah...baru selesai jamuan raya & besday kat opis.Makan lagi...esok ada jemputan rumah terbuka kat JPS pula...jumaat pun dengar2 ada lagi jemputan...sabtu pun ada lagi...hai ...macam mana tak gemuk...

Dah alang2 buat jamuan raya tu...buat sekali majlis harijadi untuk staff yang lahir bulan Aug & Sept'11.....
Selamat Harijadi.....Kak Zu,Izz,Soo Kim Hai & Bos..Mr.Adam

Petua Imam Syafie

PETUA IMAM SYAFIE

4 PERKARA UNTUK SIHAT

Empat perkara menguatkan badan

1. makan daging

2. memakai haruman

3. kerap mandi

4. berpakaian dari kapas

Empat perkara melemahkan badan

1. banyak berkelamin (bersetubuh)

2. selalu cemas

3. banyak minum air ketika makan

4. banyak makan bahan yang masam

Empat perkara menajamkan mata

1. duduk mengadap kiblat

2. bercelak sebelum tidur

3. memandang yang hijau

4. berpakaian bersih

Empat perkara merosakan mata

1. memandang najis

2. melihat orang dibunuh

3. melihat kemaluan

4. membelakangi kiblat

Empat perkara menajamkan fikiran

1. tidak banyak berbual kosong

2. rajin bersugi (gosok gigi)

3. bercakap dengan orang soleh

4. bergaul dengan para ulama

4 CARA TIDUR

1. TIDUR PARA NABI

Tidur terlentang sambil berfikir tentang kejadian langit dan bumi.

2. TIDUR PARA ULAMA' & AHLI IBADAH

Miring ke sebelah kanan untuk memudahkan terjaga untuk solat malam.

3. TIDUR PARA RAJA YANG HALOBA

Miring ke sebelah kiri untuk mencernakan makanan yang banyak dimakan.

4. TIDUR SYAITAN

Menelungkup/tiarap seperti tidurnya ahli neraka.

Auni Kena Hukum...

Assalamualaikum....

Baca tajuk tu mesti tertanya-tanya kenapa Auni kena hukum....

Hmmm...nak tau kenapa...??

Maunya tak kena hukum...tengah2 dok sarapan pagi...tiba-tiba auni lemparkan baju...terkena jag air teh...habis semua tumpah.Nasib baik la jag plastik ja....kalau tak bersepai la jawabnya.

kalau ada anak kecil nie memang kena guna barang plastik ja la...

Berterabur la air teh kat atas lantai...tu yang kena hukum tu...

Hukumannya ..kena lap balik air yang tertumpah tu...




Haaa...nie Auni tengah dok lap lantai..sampai menangis sambil dok lap lantai ..

Tu la...lain kali jangan buat perangai macam tu lagi yer...baru tak kena hukum....






Newborn - Anissa Faiha

Assalamualaikum....

Teruja sangat nak share gambar anak sedara baru nie.....anak ke 5 kepada abg.ipar...cucu yang ke 11 dalam keluarga mertua....

Dilahirkan pada pagi tadi...di hospital langkawi...berat 2.8kg.


Inilah dia ANISSA FAIHA.....welcome to our family...




Kakak tengah cium adik baru.....

tak sabar nak bawa balik....tapi esok baru boleh balik rumah....






Kain Dibakar Menjadi Wajah Jin



Setelah beberapa minit pembakaran, 'wajah Jin' mula terbentuk.
Pada 23hb Julai 2011, satu lagi kejadian aneh telah berlaku semasa proses pembakaran ke atas Kain Hitam, yang sebelum itu telah digunakan di dalam prosedur Sedutan (Suction) ke atas seorang Pesakit yang mengalami gangguan Jin. Dengan kehendak Allah SWT, kain yang sedang dimakan api tiba-tiba telah membentuk seperti 'wajah Jin' yang menggerunkan.

Kemudian; pembentukan mulut, mata dan tanduk yang berapi; menjadi semakin jelas.
Lihat gambar di atas dengan teliti. Mungkinkah ini rupa seekor Jin? Na'uzubillahi minan zaliq. Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.


Zoom-in 'wajah Jin'. Amat menggerunkan!
Semasa pembakaran, api yang membakar agak pelik kerana seperti ada gas aktif yang keluar daripada kain tersebut, terutamanya di bahagian 'mata'. Pembakaran keseluruhan kain (sepanjang 2 meter) telah mengambil masa yang selama lebih kurang 10-15 minit dan tidak menggunakan sebarang pengaktif pembakaran seperti minyak tanah atau sebagainya. Hanya sekadar mencucuh api kepada Kain Hitam tersebut.



Semakin lama, semakin banyak gas keluar dan terbakar dibahagian mata. Sangat aneh!
Sekiranya, ini adalah Jin yang telah berjaya dikeluarkan dari badan Pesakit; maka kami amat bersyukur kepada Allah SWT kerana dengan kekuasaanNya telah membantu kami memerangkap Jin tersebut dengan jayanya. Sesungguhnya telah terbukti, dengan fadhilat ayat-ayat suci Al-Quran, Zikir, Asma'ul Husna dan teknik Sedutan Tenaga Ilahi; telah membolehkan Jin diperangkap di dalam kain dan dikembalikan ke rahmatullah dengan dibakar dengan api, secara fizikal. Tidak ada daya upaya melainkan hanya dari Allah SWT jua! Demi Allah; tiada penggunaan sihir, mentera atau perkara-perkara yang bertentangan dengan Syariat Islam.




Fokus bahagian tengah gambar ini. Ada lingkaran hitam, seakan bangkai seekor 'anak ular'.
Lebih aneh! Setelah api pembakaran padam, dibahagian kepala Jin tersebut terbentuk pula seperti bangkai seekor 'anak ular' yang berlingkar

Zoom-in. Bangkai seekor 'anak ular'.
Lihat gambar di atas. Kepala 'anak ular' dan badannya dapat dilihat dengan jelas.



Wajah Jin' kini telah bertukar menjadi seekor 'anak ular'. Masyallah!
Segala yang berlaku semasa proses pembakaran ini adalah di atas izin, kehendak dan kuasa Allah SWT. Segala yang ditunjukkan adalah untuk membuktikan kepada kita betapa hebatnya kuasa dan kebesaran Allah SWT, Penguasa Sekalian Alam dan segala Makhluk. Kita sebagai hambaNya, hendaklah sentiasa memohon petunjuk dan pertolongan dari Allah SWT dan bukannya dari makhluk yang lain. Kepada mereka yang sedang menderita sakit dan mengalami simptom-simptom gangguan Jin, Sihir atau Saka; teruskanlah berikhitar dan jangan sesekali berputus asa di dalam menghapuskan angkara Jin, Syaitan dan Iblis yang dilaknati Allah ini.

"Dan sesiapa yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya jalan keluar (dari segala perkara yang menyusahkannya). Serta memberinya rezeki dari jalan yang tidak terlintas hatinya. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah cukupkan baginya (untuk menolong dan menyelamatkannya). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu."
(Ayat 2 & 3 Surah At-Talaq)


http://alqayyum2u.blogspot.com/










Ayam Percik

Yang nie adalah makanan kegemaran anak2 aku masa bulan posa ari tu...sejak aku mula buat ayam percik nie, selepas aku dapat resepi dari blog hanieliza...selalu dorang minta aku buatkan....kalau setakat 2 ketul ..memang tak cukup berebut-rebut....


Kalau nak cuba ..nie resepinya..best tau..




Ayam Percik


(resepi asal:Hanieliza)




Bahan A:


8 keping paha ayam


2 cawan santan pekat(1 biji kelapa)


3 batang serai diketuk


1 sudu besar gula merah


2 sudu besar rempah kurma


3 keping asam gelugur


garam secukup rasa




Bahan B:(mesin Halus)


10 tangkai cili merah


10 tangkai cili api


10 biji bawang merah


3 ulas bawang putih


6 batang serai


2 inci halia


1 inci kunyit hidup




1.Ayam dibersihkan dan dikelar sedikit.


2.Masukkan semua bahan dalam kuali dan masak hingga naik minyak dengan api sederhana.


3.Ambil ayam dan letak atas jaringan.


4.Bakar dalam oven pada suhu 200'c selama 30 minit.


5.Masak kuah yang lebih hingga naik minyak dan pekat.


Langsir Raya Dan Biskut Raya



Assalamualaikum...


Hari tu aku ada cerita pasai langsir raya....kali nie nak share la langsir raya yang dah siap tu...dah guna masa raya hari tu...dan juga nak share biskut raya yang aku buat sendiri...ada la 3 jenis yang sempat dibuat...yang lain beli jer...



Ha...nie la langsir yang aku jahit tu..cantik tak..boleh la nooo...pertama kali buat ...hehehe..


Yang kat bawah nie pula biskut raya yang aku buat sendiri ....


Tart Gulung Jem Rambutan.


Resepi boleh cari kat blog Hanieliza..tapi dia punya tart gulung jem nenas la...


Biskut Kacang Peas



Kalau ikutkan resepi yang aku jumpa kat blog masakan tu..dorang guna tepung kacang peas dan tepung biskut..tapi aku guna kacang peas yang dikisar halus sendiri dan tepung gandum jer....lepas tu buat la macam biskut mazola tu....



Biskut Kana


Dah lama tak buat biskut nie..dulu setiap kali raya mesti buat...tahun nie rasa teringin nakmakan ..tu yang buat sendiri tu...biskut nie tak ada pulak orang buat jual...

Resepinya boleh klik kat SINI...cuma aku tambah serbuk koko dan kacang tanah yang dikisar halus..memang dari dulu buat biskut buah kana nie masuk kacang...tapi cari buku resepi tak jumpa tu yang ambil resepi kat blog hasue dan tambah kacang kat dalam adunan tu...











Raya Dulu Dan Raya Sekarang

Assalamualaikum...
Belum terlambat lagi nak ucapkan "SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI"kepada semua...hari nie baru 4 syawal..masih ada lagi 26 hari untuk beraya...
Hmmm...masa bulan ramadan ari tu..agak sibuk ,tak sempat la nak update blog selalu...dah banyak hari tak jenguk blog..hari nie baru baru ada sedikit masa...
Hari raya nie..yang paling seronok kanak2 lah....kita yang dewasa nie biasa jer...tapi kalau nak dibandingkan dengan raya pada masa dulu..rasanya dulu lagi best..
Nak tau apa yang best...dulu kalau dekat2 nak raya mesti ada kacau dodol....pakat semua dgn.jiran2 lepas tu buat secara bergotong-royong...sekarang nie mana ada dah...beli jer...
Dulu semua biskut raya,buat sendiri dengan adik beradik....sampai terlelap kat tepi oven,sebab mengantuk..
Pada hari tengok anak bulan tu,budak2 semua dok kalut tumbuk daun inai...malam nanti nak pakai kat jari...dulu raya kalau tak pakai inai ,kira tak cantik ler....siap lawan lagi sapa paling merah..siap letak arang lah dalam daun inai tu...ada juga yang cakap tak boleh bagi ayam tengok nanati inai tak merah....hehehe..macam2......Budak2 la nie mana ada dah yang nak berinai macam tu...
Dulu,pengumuman tarikh hari Raya sangat2 dinantikan...yer la...suspen tau...dok tertanya-tanya raya ka dak esok???...sampai masa ja semua pakat dok kerumun depan tv..sekarang nie dah tahu dah bila raya...jarang sangat tarikhnya nak lari dari kalendar...dah tak suspen lagi dah...lepas tu,bila ja pengumuman dibuat...kalau esoknya raya,terus ja kedengaran bunyi gendang dan diikuti dengan takbir raya...kalau esoknya tak raya,gendang akan dipukul bermula dari petang sampai la waktu nak berbuka...meriah kan...dulu waktu berbuka dan imsak pun ada orang pukul gendang,sebagai tanda waktu dah masuk....
Dulu,kalau nak main mercun dan bunga api ,dekat2 nak raya baru ada...hmmmm..sekarang nie bukan je dekat2 nak raya...1 ramadan pun dah ada orang main mercun...banyak pula tu dijual di kawasan kampung nie...
Tapi bagi budak2 sekarang nie,tentulah raya sekarang nie lagi best....macam2 kemudahan ada selari dengan arus kemodenan...dorang dah terbiasa dengan kemewahan dan kesenangan,kalau nak suruh raya macam dulu2 tentulah tak best ....
Walau apapun yang penting masa raya nie,ziarah kaum keluarga dan sahabat handai jangan lupa....jangan asyik dok depan tv ja..maklumlah drama2 kat tv tu semuanya best.....boleh tak keluar rumah dibuatnya....