Ayam Percik

Yang nie adalah makanan kegemaran anak2 aku masa bulan posa ari tu...sejak aku mula buat ayam percik nie, selepas aku dapat resepi dari blog hanieliza...selalu dorang minta aku buatkan....kalau setakat 2 ketul ..memang tak cukup berebut-rebut....


Kalau nak cuba ..nie resepinya..best tau..




Ayam Percik


(resepi asal:Hanieliza)




Bahan A:


8 keping paha ayam


2 cawan santan pekat(1 biji kelapa)


3 batang serai diketuk


1 sudu besar gula merah


2 sudu besar rempah kurma


3 keping asam gelugur


garam secukup rasa




Bahan B:(mesin Halus)


10 tangkai cili merah


10 tangkai cili api


10 biji bawang merah


3 ulas bawang putih


6 batang serai


2 inci halia


1 inci kunyit hidup




1.Ayam dibersihkan dan dikelar sedikit.


2.Masukkan semua bahan dalam kuali dan masak hingga naik minyak dengan api sederhana.


3.Ambil ayam dan letak atas jaringan.


4.Bakar dalam oven pada suhu 200'c selama 30 minit.


5.Masak kuah yang lebih hingga naik minyak dan pekat.


0 Responses